Mitä saisi tarjota? 

Ruoka-allergisen keittokirja

"Mitä saisi tarjota? Ruoka-allergisen keittokirja" on paitsi laaja keittokirja, myös tärkeä merkkiteos siksi, että kirjan ohjeista on apua allergisten perheiden arjessa ja kirja rohkaisee kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusiakin ohjeita. Keittokirja on arvokas kirja myös ravintoloille, suurkeittiöille, kokeille, sekä kaikille perheille joiden tuttavapiirissä on ruoka-allergisia sukulaisia tai ystäviä.

  • 416 sivua, ilm. 04/2006,
  • Ovh 45,90 €

Keittokirjan kuvaaminen 23.10.2005

Kaikki tarvikkeet valmiina kuvaukseen
Kaikki tarvikkeet valmiina kuvaukseen
Valmiiden annosten maistelua
Valmiiden annosten maistelua
Tyttäreni Tanja ja Teija Pasanen annosten koristelussa
Tyttäreni Tanja ja Teija Pasanen annosten koristelussa
Keitokirjailijat Elise ja Elisa työn touhussa
Keitokirjailijat Elise ja Elisa työn touhussa

  Keittokirjan kuvat otettiin Nummenpakan kotitalousluokalla. Projektissa oli mukana 8 henkilöä, jotka tekivät kolmena päivänä pyöreitä päiviä valmistaakseen 117 annosta noin 320:sta keittokirjan reseptistä.   

Keittokirjan julkistamistilaisuus

"ALLERGIOISTA KEITTOKIRJAAN"

  Nuorin lapseni sairastui jo puoli-vuotiaana ruoka-allergiaan vuonna 1991. Tällöin käsite ruoka-allergia sekä eritoten munaton, maidoton ja soijaton ruokavalio. Myös allergiaryhmä 1 sekä erilaiset ruoka-aineiden allergiayhdistelmät olivat poikkeuksellisia. Tyttärelleni sopivia ruokia ei ollut tällöin juuri lainkaan. Onneksi olin käynyt aikoinani kotitalouskoulun, jonka ansiosta pelko ruuanlaittoon hävisi ja uskalsin lähteä kokeilemaan jotain uutta -- erikoisruokavaliota. Silloin piti olla vain päättäväinen ja kekseliäs ja tehdä kaikki ruuat itse. Jouduin jopa tekemään keksitkin. Valmiita ohjeita oli vain vähän ja niitäkin piti kokeilla ja muunnella lapsen maun mukaiseksi. Hoitovapaalla ollessani löysin vähitellen hänelle sopivan ruokavalion. Hakuprosessi kesti kauan, sillä jokaisen uuden ruoka-aineen kokeileminen vei kaksi viikkoa ja mikäli kokeiltava ruoka-aine aiheutti allergisen oireen, kokeilussa oli pidettävä viikon väli.

  Seuraavien vuosien aikana nuorimmaisen ruokavalioon tuli helpotusta, kun hänen elimistönsä alkoi sietää yksittäisiä ruoka-aineita. Sitten vanhimmalla lapsellani todettiin keliakia ja maitoallergia vuonna 1995 8-vuotiaana. Tämä muutos vaikutti vielä enemmän arkielämäämme, koska kaikille sopivia valmiita ruokia ja ohjeita ei löytynyt ollenkaan. Erittyisen vaikeaa oli valmistaa kahta erilaista ruokaa samaan, joten siirryin kaikille sopivaan ruokaan. Keliaakikoille sopivia ohjeita kyllä löytyi jonkin verran, muttei välttämättä lapselle maistuvia. Lähes kaikki leivonnaiset maistuivat kitkeriltä, koska silloin käytettiin paljon tattarijauhoa eikä sekoitejauhoja ollut. Lisäksi silloisten ohjeiden mukaan valmistetuista leivonnaisista monet osoittautuivat joko sitkeiksi tai hauraiksi. Tämä kokeilu osoittautui todella kalliiksi, kun vertasi jauhokilojen hintaa keskenään: gluteiinittoman jauhon hinta oli kymmenkertainen verrattuna vehnäjauhoihin. 

  Sittemmin markkinoille on jo tullut erilaisia jauhosekoitteita, joista valmistetut tuotteet maistuvat lähes samanmakuisilta kuin normaalista jauhoista tehdyt. Myös onnistumisen ilo on kasvanut, kun näistä sekoitejauhoista valmistettujen tuotteiden rakenne vastaa melkein tavallista rakennetta. Minulle puhkesi tässä vaiheessa ruoka-allergioita kuten erittäin voimakas laktoosi-intoleranssi, säilöntäaine-, kala- ja kiiviallergia. Leipomisesta ihoni meni rikki ja pöllyävät gluteenittomat jauhot aiheuttivat allergiaoireita. Tästä syystä olen pyrkinyt ohjeissani yksinkertaisuuteen, ettei tarvitsisi koskea juurikaan taikinaan. Myös helppous oli avainsana. Yritin tehdä sekä valita sellaisia ohjeita, joiden valmistumiseen ei mennyt paljoa aikaa.

  Myöhemmin molemmille tyttärilleni puhkesi vielä vilja-allergia, joka tarkoitti sitä, ettei hän voinut syödä mitään ruokaa, joka sisälsi suomalaista viljaa: vehnää, ruista, ohraa ja kauraa. Joten heidän ruokavaliokseen muodostui luontaisesti gluteiiniton ruokavalio muiden allergioiden lisäksi. Nykyään tyttöjen ruokavalio on luontaisesti gluteeniton, maidoton ja munaton. Lisäksi ruoasta jätettiin pois myös säilöntäaineet, kala, juurekset, kiivi, paprika, pähkinät sekä voimakkaat ja liialliset mausteet. Viime vuosina on onneksi kauppoihin tullut tuotteita, jotka auttavat meitä valmistamaan tavallisiakin ruokia ja helpottanut päivittäistä elämäämme. 

  Näihin hyviin muutoksiin on vaikuttanut todella paljon Suomen Keliakialiitto ja Allergia- ja astmaliitto omalla panoksellaan. Näiden järjestöjen kautta olen myös saanut arvokasta tietoa allergioistamme sekä meille sopivista ruokaohjeista ja tuotteista sekä niiden valmistajista. Kun vanhin tytär aloitti koulussa kotitalouden opinnot, huomasin oppikirjassa vain muutaman ohjeen, jota hän olisi voinut kokeilla. Siksi halusin kirjoittaa tytöille valmiin ja heille sopivan keittokirjan, jossa on käytännössä kokeiltuja ja hyväksi havaittuja ohjeita. Niinpä aloitin keräämään ruokaohjeita. 

  Allergia- ja astmaliiton vertaistukitoiminnassa tutustuin Elisa Niemelään, jonka lapsella oli samankaltaisia allergioita kuin perheessämme. Huomasimme pystyvämme tukemaan toisiamme: toinen sai tietoa ruoka-allergioista ja toinen käytännön tietoutta ruoan ammattilaiselta. 

  Kun paneutuu erikoisruokavalioon, huomaa, että näiden ruokien ja leivonnaisten valmistaminen on vaikeampaa kuin luulisi. Valmiit ohjeet, joita löytyy kirjoista, lehdistä tai muista julkaistuista ohjeista, eivät välttämättä toimi sellaisenaan. Uuden reseptin kokeilu on lisäksi kallista, sillä erikoisjauhot ovat kalliita kokeiltavaksi. Ruoan laitto tulee olemaan myös jokapäiväistä allergisille jo siksi että valmiita ruokia ja leivonnaisia ei juuri löydy kaupoista. 

   Pikku hiljaa heräsi henkiin toive tehdä yhdessä keittokirja muille allergisille samassa tilanteessa oleville. Siksi keräsimme keittokirjaan kaiken ikäisille ja monille eri ruoka-allergisille sopivia ohjeita. Keittokirjan perustana on luontaisesti gluteenittomia, maidottomia, munattomia ja soijattomia ruokaohjeita. Iän myötä saattaa ruoka-allergia muuttua jonkin verran, joten halusimme tämän keittokirjan olevan tukena läpi elämän. 

  Molempien perheiden ruoka-allergia-asioissa on auttanut ja monesta kiperästä tilanteesta pelastanut lasten tautien ja allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirta. Hän on jaksanut tukea monella eri tavalla ja edistää monen ruoka-allergisen perheen elämää. Hänen toimintansa ansiosta oikeastaan tämäkin keittokirja sai alkunsa. Kiitos Erkalle! 

   Myös lapsemme ovat toimineet keittokirjamme innoittajina sekä erinomaisina ja kriittisinä makutuomareina. Ehkä paras todistuksemme reseptien toimivuudesta on, että lapsemme ovat kasvaneet ja varttuneet näiden ruokaohjeiden ruokien avulla. 

Tiedustelut ja tilaukset kustantajaltamme

Amk-Kustannus Oy, Tammertekniikka ja Tammertieto

toimitusjohtaja Marko Kulmala
050-493 0615 tai (03) 7411 8565
Email muotoa: etunimi.sukunimi (at) amk-kustannus.fi
www.amk-kustannus.fi

Helsingin kirjamessut 2005

 Elisa Niemelä & Elise Pasanen. Olin tehnyt maistiaiseksi Pannukakkua LG MA MU ja Omenasosetta LG MA MU SO
Elisa Niemelä & Elise Pasanen. Olin tehnyt maistiaiseksi Pannukakkua LG MA MU ja Omenasosetta LG MA MU SO

Lisää kuvia AMK-Kustannus Oy:n Online Photo Albumista


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita