Miksi kirjoitin kirjat?

Idea ohjeiden kokoamiseen keittokirjaksi lähti liikkeelle TARPEESTA. Halusin antaa tyttärilleni keittokirjan, jonka ohjeita he voisivat hyödyntää, kun he muuttavat kodista -- tavallisesta keittokirjasta kun ei löydy heille sopivia ruokaohjeita. Tavallisten reseptien soveltaminen allergiselle sopivaksi ei tapahdu ihan käden käänteessä. Uuden reseptin kokeiluun kuluu aikaa, ja se tulee helposti kalliiksi. Ensimmäinen leivontayritys saattaa epäonnistua jo pelkästään jauhotyypin ja -merkin vaihtuessa. Tuotteista voikin tulla liian kovia tai liian löysiä. Siksi halusin koota hyviksi havaittuja ohjeita kirjaksi.

Reseptien tallentamista varten ostin tietokoneen vuonna 2006 ja aloin kirjata 15 vuoden aikana kerääntyneet kokeillut ja testatut reseptit ja ruokatietouden. Tavoitteenani oli kirjata ohjeet kotitalousoppitunneilla käytettävien oppikirjojen jatkeeksi: helppoja ja selkeitä ohjeita olisi helppoa ymmärtää ja toteuttaa.

Siihen aikaan kun tyttäreni olivat tarha- ja alakouluikäisiä  -- tyttäreni ovat syntyneet 1987 ja 1991 -- ruoka-allergiat olivat jotenkin "hienostojen hömpötystä" eikä niitä juurikaan noteerattu. Kaikki ruoka-allergiaan liittyvät tiedustelut ja tiedot oli itse hankittava 'kantapään kautta'. Jokainen tuote oli valmistettava itse. Kaupoissa ei ollut edes maidottomia ja munattomia keksejä, joita nykyään jo löytää useampiakin. Tuolloin kaipasi kipeästi vertaistukiryhmää, tukihenkilöä tai vaikka ravitsemusterapeutin hyviä neuvoja. Vähitellen apua ja tukea ruoka-allergisille alkoi olla tarjolla: allergia- ja astmayhdistykset aktivoituivat ja ravitsemusterapeutteja valmistui.

Kirjani:

Mitä saisi tarjota? Ruoka-allergisten keittokirja, 04/2006

Nuoren ruoka-allergisen keittokirja, 9/2008

Televisiossa:

Kaappaus keittiössä -ohjelman toisessa jaksossa 16.4.2015 Kari Aihinen vierailee allergiaperheen äidin luona. Ohjelmassa Aihinen antaa perheelle arkikäyttöön kaksi keittokirjaani "Mitä saisi tarjota? Ruoka-allergisen keittokirjan" sekä "Nuoren ruoka-allergisen keittokirjan". Mikä parasta, niistä tuntui olleen heille hyötyä! Tällainenkin vertaistuki tuo helpotusta elämään. Vertaistuki on ollut minulle jo melkein kahdenkymmenen vuoden ajan tärkeää. Olenkin toiminut tämän ajan Lounais-Suomen allergia- ja astmayhdistyksessä vertaistukena.


Osta omaksesi!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita