Sekaleipä GL MA MU SO

31.03.2018

1,8l suorakaiteinen leipävuoka

½ l vettä

1 pss kuivahiivaa

1 rkl psylliumia

½ rkl suolaa

1 rkl siirappia

50g maidotonta margariini / öljyä

n. 12 dl kotimaista GL jauhoseosta (sisältää GL täysjyväkaurajauhoa)

2 tl ksantamia

  Liota hiiva (tuorehiiva 37 asteeseen ja kuivahiiva 42 asteeseen) kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola, siirappi ja phyllisium. Anna nesteen turvota 10 minuuttia. Lisää joukkoon vähitellen jauhot+ksantaani taikinaan öljyn kanssa vuorotellen hyvin sekoittaen. Lisäsin taikinaan sen verran jauhoa että se irtosi leivonta-astiasta. Käsiin takina kuminkin vielä jäi kiinni. Laita taikina öljyttyyn 1,8l leipävuokaan. Nostata taikina lavuaarissa kuumassa vesihauteessa, jossa on kuumaa vettä taikinan korkeudella. Kohotus tapahtuu paljon nopeammin kuin huoneen lämmössä. Pistele leivän pinta haarukalla ennen uuniin laittoa.

  Paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tarkista että taikina irtoaa kaikilta vuoan reunoilta kunnolla, pinta laskee jonkin verran ja pinta ruskistuu. Anna jäähtyä kokonaan ennen vuoasta ottoa eiviniinan alla. Tämän jälkeen voit hyvin leikata siivuiksi valmiiksi ennen pakastinpussiin laittoa.

Vinkki:

  • nesteenä voit käyttää vettä, maitotuotteita, kaura-, riisi-, kookos-, hasselpähkinä- tai mantelijuomaa
  • Paistoväriä saa voitelemalla tuotteet esim. piimällä, maidolla, kananmunalla laktoositonta margariinilla tai vedellä