Peltileipä MA MU SO

31.03.2018

50 cm syväuunipelti

1 l vettä

2 pss kuivahiivaa

1 rkl suolaa

2 rkl siirappia

100g maidotonta margariini / öljyä

n. 12 dl sämpyläjauhoa

n. 12 dl vehnäjauhoa

  Liota hiiva (tuorehiiva 37 asteeseen ja kuivahiiva 42 asteeseen) kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola ja siirappi. Lisää joukkoon vähitellen jauhot taikinaan öljyn kanssa vuorotellen hyvin sekoittaen. Lisäsin taikinaan sen verran jauhoa että se irtosi leivonta-astiasta. Käsiin takina kuminkin vielä jäi kiinni. Kohota taikina leipomisastiassa kuumassa vesihauteessa noin 20-30 minuuttia. Vaivaa taikinaa jonkin aikaa leivinpöydällä ja siirrä se öljytylle leivinpaperilla päällystetylle syvälle leivinpellille kohoamaan leivinliinan alle noin 30 minuuttia. Ennen uuniin laittoa jaoin taikinan pinnan neljään riviin kevesti painaen leivinpyörällä jotta leikkaaminen on helpompaa valmiina sekä pistele pinta haarukalla.

Paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tarkista että leipä ruskea päältä että alta.

Vinkki:

  • nesteenä voit käyttää vettä, maitotuotteita, kaura-, riisi-, kookos-, hasselpähkinä- tai mantelijuomaa
  • Paistoväriä saa voitelemalla tuotteet esim. piimällä, maidolla, kananmunalla laktoositonta margariinilla tai vedellä